Fogpótlás

A fogak nagymértékű roncsolódása vagy hiánya esetén rögzített, vagy kivehető pótlásokat készítünk.

RÖGZÍTETT FOGPÓTLÁS

Fémkerámia korona vagy híd

A leggyakrabban készített fogpótlás, amely nikkelmentes fémvázból és a páciens fogszínének színben és formában megfelelő porcelánborításból áll. A fémvázhoz az esetleges allergiák mérséklése érdekében nikkel mentes fémet használunk, mert a leggyakrabban allergiát kiváltó fogászati ötvözetekben használt fém a nikkel.

Cirkon korona

Ez a cirkónium-dioxid vázra égetett kerámia korona azoknak a pácienseknek ajánlott, akik számára az esztétikus megjelenés fontos szempont. A fémre allergiás páciensek számára is tökéletes  megoldás.

A cirkónium-dioxid még a fém-kerámai koronáknál is erősebb, megjelenése a fog természetes színéhez nagyon hasonló, a természetes fogakhoz hasonló áttetszőséget biztosít. Mindezen jellemzőiért ideális például a metszőfogak pótlására.

A fém-kerámia koronák esetén előfordulhat, hogy az íny visszahúzódása miatt 5-10 év után sötét perem jelenik meg a korona ínyszélhez való csatlakozásánál, vagyis láthatóvá válik a fémből készült váz. A cirkon koronák esetében nem kell számolni ezzel. Az ínyhez tökéletesen illeszkedő cirkon koronák készítése során a legújabb számítógépes technológiát, a 3D-s CAD-CAM ( azaz: számítógép segítségével tervezett és számítógép segítségével elkészített ) módszert alkalmazzák fogtechnikusaink,  amivel a beavatkozás során az orvos mikrométeres pontosságot érhet el.

A cirkon korona elkészítésekor először lenyomatot veszünk az előkészített fogakról, majd ezt a digitalizált mintát számítógépen grafikusan is megjelenítjük. Ez alapján a korona váza, nagysága, és formája már a számítógép segítségével tervezhető meg.

A következő lépésben az így kapott digitális képet egy másik számítógépbe betáplálják a fogtechnikusok, melyhez már egy speciális faragó eszköz (frézgép) is csatlakoztatva van. Ez a frézgép a digitális kép alapján a behelyezett cirkon tömbből mikrométeres pontossággal faragja ki a korona végső vázat.

Végül az így elkészült vázra égetik rá a kerámia borítást. Ennek színe és formája a pácienssel való egyeztetés után készül el.

Betétek (Inlay,Onlay)

Ha túl nagy a foganyag veszteség, inlay vagy onlay pótlások készítését javasoljuk pácienseinknek.

Betétek segítségével hiányzó fogakat is pótolhatunk. Ilyenkor a hiányzó fogat a hiányt határoló fogakba készített, speciális ragasztóanyaggal rögzített betétek pótolják.

Az inlay elkészítéséhez 2 alkalom szükséges.

Az első alkalommal a szuvas foganyag, régi tömés eltávolítása és a pótlás speciális üregének kialakítása történik meg. Majd lenyomatot veszünk az így kialakított üregről.

A második alkalommal a fogtechnikus által elkészült betétet speciális ragasztóval az üregbe rögzítjük.

Különféle anyagokból készülhetnek:

IPS e.max Press

Az Ivoclar IPS e.max Press egy lítium-diszilikát üvegkerámia. Különleges fizikai tulajdonságaiból következően megvalósítható a páciensek által oly sokat hangoztatott “csiszolás nélküli” pótlás is. Tökéletesen színhiteles, stabil, az eddigi préskerámiáknál lényegesen (2,5 – szer) erősebb.

Arany

Előnyös tulajdonsága ( arany duktilitása) miatt könnyen megmunkálható, a fogakra rásimítható így nem marad rés a betét és fog között. Így nem alakul ki másodlagos fogszuvasodás. Nem allergizál, nem színeződik el, biokompatibilis. Hátránya az ,hogy a páciensek idegenkednek tőle a sárgás színe miatt.

Aranyra égetett kerámia

Ezeknél a pótlásoknál az arany inlay látható részeit porcelánnal fedjük .Így javítunk az esztétikai élményen,mégis megmarad az arany nagyon jó tulajdonsága.

KIVEHETŐ FOGPÓTLÁS

Ha sok fog hiányzik, akkor pácienseinknek kivehető fogsorokat vagy beültetett implantátumokat javasolunk.

A fogsor helyreállítja a rágóképességet, javítja az életminőséget azzal, hogy újra képessé teszi viselőjét a rágásra, esztétikus mosolyt varázsol az arcra.

A protézis vagy ismert nevén fogsor többféle változatát készítjük rendelőnkben.

Teljes foghiány esetén a teljes lemezes kivehető fogsor a megfelelő terápiás eszköz. Ha még megtartható néhány fog, készíthetünk rá részleges kivehető fogsort. Ebben az esetben a pótlás a fogakhoz rögzül kapcsok vagy speciális csúsztatók segítségével. Ma már olyan fogsorokat készít laboratóriumunk, amelyek nem mozognak sem rágás, sem tüsszentés, sem beszéd közben. Viselésük kényelmes és csak szakavatott szem tudja megkülönböztetni az eredeti fogaktól.

Fogpótlás

Fogpótlás