Gyökérkezelés

Ha nagymértékű a fog szuvassága, előfordulhat, hogy  eléri a fogban lévő ereket és idegeket magába foglaló fogbelet. Itt gyulladás alakul ki.

A fog körüli gyulladásos szövet baktériumokat tartalmaz, amely okozhatja a szervezet más helyein kialakult gyulladásos folyamatokat (pl. szemészeti-, izületi-, füll-, orr-, gégészeti, urológiai gyulladásokat, bőrbetegségeket)

A gyökérkezelés folyamata

A gyökérkezelés első lépése egy periapicalis röntgenfelvétel készítése.

Ezután érzéstelenítő oldatot adunk be, majd fúróval eltávolítjuk a szuvas anyagot. Amennyiben a fogbél alja látható lesz, meg kell keresni a gyökércsatorna bemeneti nyílásait.

Ezután speciális (kézi és gépi) műszerek segítségével megmunkáljuk a gyökércsatorna belsejét. A kezelés közben fertőtlenítő szerek segítségével kémiailag is csökkentjük a baktériumok számát.

A gyökérkezelés alatt a gyökércsatorna hosszát egy elektromos bemérő műszer segítségével mérjük. Így feleslegessé válik a gyökérkezelés alatt a röntgenforrás okozta sugárterhelés. A gyökércsatorna tömése a legkorszerűbb fogbarát, gyulladást csökkentő anyaggal történik.

A gyökérkezelt fogak a keringés megszűnte miatt törékennyé válnak. A fog koronájának törése elkerülése végett érdemes a gyökérkezelt fogakat koronával ellátni.