Fogtömés

A fogszuvasodás során a fogak kemény-szövetei károsodnak. A savképző baktériumok okozzák a fogfelszíni károsodást azáltal, hogy bizonyos szénhidrátokat (glükóz,fruktóz stb.) lebontanak. Az ilyenkor keletkező savak károsítják az alacsony pH-ra érzékeny fogfelszínt. A folyamat a fogfelszíntől a fogbél felé halad. Ez az elváltozás eleinte visszafordítható, amely egy idő után tovább terjedhet, és visszafordíthatatlanná válik. A fogszuvasodás mértékétől függően különböző eljárások léteznek a fog helyreállítására.

Esztétikus tömés

A láthatatlan restauráció feltétele egy olyan tömőanyag, amelynek optikai tulajdonságai nagyban hasonlítanak a fog elemeinek optikai paramétereivel.

A fog színével harmonizáló, esztétikus, hosszú távon jól funkcionáló tömések készíthetők a rendelőnkben használt kiváló minőségű, széles körben alkalmazott  legmodernebb tömőanyagokkal.

Inlay(betét)

Ha túl nagy a foganyag veszteség, akkor nem lehet töméssel helyreállítani. Ilyenkor inlay vagy onlay pótlásokat készíthetünk. Abszolút indikált nagy kiterjedésű, régi amalgámtömés cseréjére, csücskök pótlására. Készíthetünk inlayt még olyan esztétikai okok miatt is, amikor a fog szerkezete veleszületetten hibás vagy nagyon elszíneződött.

A betétek többféle anyagból készülhetnek:

Arany

Előnyös talajdonsága (az arany duktilitása) miatt könnyen megmunkálható, a fogakra rásimítható így nem marad rés a betét és fog között. Így nem alakul ki másodlagos fogszuvasodás. Nem allergizál, nem színeződik el, biokompatibilis. Hátránya,hogy a páciensek idegenkednek tőle a sárgás színe miatt.

Aranyra égetett kerámia

Ezeknél a pótlásoknál az arany inlay látható részeit porcelánnal fedjük. Így javítunk az esztétikai élményen, mégis megmarad az arany nagyon jó tulajdonsága.

IPS e.max

Az Ivoclar IPS e.max Press egy lítium-diszilikát üvegkerámia. Különleges fizikai tulajdonságaiból következően megvalósítható a páciensek által oly sokat hangoztatott “csiszolás nélküli” pótlás is. Tökéletesen színhiteles, stabil, az eddigi préskerámiáknál lényegesen (2,5 -szer) erősebb.

Amalgám

Az amalgám a higanynak különféle fémekkel alkotott ötvözete. A fogászat csaknem egy évszázada használja. Mai ismereteink szerint a forgalomban lévő fogászati amalgámok  biztonságosnak és klinikailag hatékonynak mondhatók. Nem jelentenek veszélyt a beteg számára. Ebből az anyagból elkészült  tömések tartósak, gazdaságosak. Egyedüli hátrányuk, hogy nem fogszínűek. Ezért használatuk csak a nem látható helyeken (rágófogak) javasolt.

Az amalgám egyes összetevői – más fogászati anyagokhoz hasonlóan – néha  mellékhatásokat vagy allergiás reakciókat válthatnak ki. Ilyenkor ajánlott a meglévő amalgám tömések eltávolítása.

A régi amalgámtöméseket, ha nincs velük probléma nem kell kicserélni. Amennyiben azonban ilyen esztétikai igény felmerül, szívesen teljesítjük.

A Mester Fogászat szakemberei készséggel állnak rendelkezésükre, hogy megtalálják a legmegfelelőbb megoldást.

Fogtömés

Fogtömés