Terhesség és szájhigiéne

A terhes anyák fogainak és fogínyének állapota a születendő baba egészségét is befolyásolhatja. A terhesség alatt megnő a fogszuvasodás és az ínygyulladás kialakulásának esélye.

Szakirodalmi adatok szerint a csecsemők az őket elsőként gondozó felnőttektől kapják a fogszuvasodást okozó baktériumot is, melyek jó szájhigiénia esetén csak minimális mennyiségben vannak jelen. Ez azt jelenti, hogy ép fogú, jó szájhigiéniájú szülők gyermekeinél kisebb a tejfogak szuvasodásának esélye, mint az elhanyagolt fogazatúaknál.

A terhesség alatt bekövetkező hormonális változások fokozzák az ínygyulladás kockázatát. Az ösztrogén és progeszteron szint emelkedése elősegíti az ínygyulladást, valamint a fogágybetegséget előidéző kórokozók szaporodását is.  A terhesség alatti megváltozott hormonális aktivitás fokozza az ínyvérzési hajlamot is.

A terhesség és a fogak egészsége

Az íny állapotának változása legkifejezettebben a második és nyolcadik hónap között észlelhető. A hormonális változások fokozzák a plakk baktériumok iránti érzékenységet, ezáltal a már meglévő ínygyulladás tovább fokozódik. A fentiek miatt is fontos, hogy a leendő édesanyák fokozott figyelmet fordítsanak a szájhigiénére.  A terhesség minden trimeszterében (3 havonta egyszer) javasolt a kismamáknak a fogorvosát felkeresni.

Az édességfogyasztás iránti fokozott vágy és a reggeli émelygés és hányás is fokozhatja a fogszuvasodás kialakulásának rizikóját!

A várandós édesanya és a baba egészséges fogazata érdekében fontos az egészséges, vitamindús, és kálciumban gazdag étrend!

Mivel a terhesség alatt megnő a fogszuvasodás és az ínygyulladás kialakulásának rizikója, a terhesség folyamán érdemes többször is felkeresni fogorvosunkat.

Terhesség és fogak

Terhesség és fogak